Inovativna odlagalna površina za KingsBox,d.o.o.

STUDIO ZA RAZVOJ POHIŠTVA

 

Študentje 2.letnika NO, so oblikovali odlagalno površino za potrebe uporabnikov v fitnesu. Sodelovali smo s podjetjem
KingsBox, ki izdeluje vrhunske fitnes naprave in jih trži po celem svetu. Svoje idejne rešitve so v sodelovanju s Centrom Rog 3D
natisnili in tako naredili prve prototipe, kjer so svoje ideje preverili. Na koncu so idejne predloge predstavili naročniku.

VOLCANO GYMSTAND

Študenta: Nejc Kutnar in Nejc Oštir

VOLCANO GYMSTAND odlagalna postaja za fitnes. Poleg številnih funkcij, je tudi
modularna, saj se lahko zgornji del razstavi in se nato pritrdi na katerokoli napravo.
Navdih črpa iz mogočnosti vulkana, ki je simbol moči. S trpežnimi materiali poudarja
svojo trdnost, igra svetlobe pa ustvarja kontrast s hladnimi materiali.

BULKI

Študentka: Nika Brecelj, Taja Šegš

Med iskanjem idej sva se poglobili v potrebe uporabnikov fitnesa in vključili vse interese in potrebe med treniranjem. Ugotovili sva, da se veliko uporabnikov fitnesa med vadbo snema, zato sva vključili na stojalo držalo za telefone. Uporabili sva elemente, ki jih najdemo na fitnes napravah in obliko uteži. Ogledalo pripomore k pravilni drži telesa med izvajanjem vaj. Snemanje z držalom je primerno za vse, ki želijo posneti svoj napredek, uporabiti posnetek za objavo na socialnih omrežjih ali pa treniranje drugih. Za odlaganje osebnih stvari so na stojalu vrečke v katerih je dovolj prostora za vse pripomočke, ki jih uporabnik prinese seboj v fitnes.

TIMA – kjer eleganca sreča praktičnost!

Študentki: Tia Kuruzovič in Maja Šijakov /TIMA STUDIO

Tima je multifunkcijska odlagalna površina s prilagodljivo obliko za nemoteno vadbo.
Je dovolj prostorna za shranjevanje napitkov (celo več bidonov), mobilnih naprav, ključev, pasov ali brisač. Lahko pa se jo uporablja tudi kot pripomoček za čistila ali papirnate brisače, da se hitro očistijo naprave po njihovi uporabi. Značilnost Time je, da se lahko poljubno nastavlja višino, saj smo pazljivo zasnovale tudi zatiče. Njena trdnost prenese vse in še več in je odličen product za vse fitnes dvorane ali domače telovadnice.

BOXBOX

Študenta: Luka Rozman in Katja Repanšek

BOXBOX je viseča omarica, ki olajša odlaganje predmetov med vadbo. Njen surov, temen in jeklen izgled se zlije z ostalimi napravami in tako ostane box nemoteč element, ko je pritrjen na steno. Možno jih je povezati med seboj, da naredimo večjo odlagalno površino.

Primus Apartments

STUDIO ZA PROSTORSKI HOTELSKI INŽENIRING – DIPLOMSKI SEMINAR

Študentje: Patricia Krmelj, Kaja Podgoršek, Luka Boltar, Tajda Krajnc
Veronika Mihalič, Jerca Šlosar
Maša Starc Suzana Skok
Mentor: prof.dr. Jasna Hrovatin

S študenti 3. letnika notranje opreme smo v poletnem semestru 2023 oblikovali prenovo starejšega objekta v idilični vasici Cerovo v Goriških brdih. Nova namembnost objekta bo služila turističnim namenom. Študenti so morali zasnovati razporeditev prostorov znotraj posameznih apartmajev, recepcijo, dostop do apartmajev, ureditev fasade in manjšega vrta, trgovino z lokalnimi izdelki, parkirne prostore in prostor za hrambo koles.  Naročnik si je želel elegantno in minimalistično rešitev interierja in eksterierja z mediteranskim pridihom. Rešitev so morale vključevati naravne materiale, kot sta kamen in les.

Pohištvo in pohištveni ročaji

Studio za oblikovanje pohištva

Študentka: Nejka Terglav
Mentor: prof dr. Jasna Hrovatin
 Študenti so pri predmetu oblikovali pohištvo vključno s pohištvenimi ročaji. Za nalogo so dobili kolekcijo pohištvenih elementov, kjer so morali uporabiti inovativne materiale, inovativne tehnologije in več funkcionalnost vsaj enega pohištvenega kosa.
 

Inovativni izdelki izdelani z laserskim rezom

Vodenje multidisciplinarnega projekta

Avtorji: Barbara Paternoster Maša Habič, Eneja Ivančič, Jan Martinšek, Leana Štasny Kernjus Iva Milkovič, Ambrož Remškar, Darja Remc
Mentor prof. dr. Jasna Hrovatin, izr.prof. dr. Jordan Berginc
 S študenti drugega letnika magistrskega študija smo v interdisciplinarnih skupinah oblikovali manjše produkte, ki se dajo izdelat z laserskim izrezom. V skupini so bili študenti iz smeri notranje opreme, vizualnih komunikacij in design managementa. Vsaka skupina je morala naredit raziskavo o potrebah potencialih uporabnikov, izdelati hitri prototip, ga testirati, narediti korekture in izdelati prototip v realni velikosti in realnem materialu. Na osnovi podatkov, ki so jih pridobili tekom razvoja izdelka, so kasneje naredili tudi poslovni načrt. Svoje izdelke so predstavili na Podjetniškem forumu na GZS. Izbrani med konkurenco iz različnih fakultet so dobili povabilo v podjetniške inkubatorje in se uspeli povezati s podpornimi institucijami za zagona lastnih projektov. 
 

Idejni predlog za notranjo opremo trgovine in skupnega prostora za mlade.

Notranja oprema javnih objektov-diplomski seminar, 3. letnik
mentor: doc. Mojca Perše.

Študentje 3. letnika so po obisku Centra Rog,  oblikovali javni prostor. V skupinah so oblikovali  idejne predloge za  skupni prostor, ki bo namenjen desetim mladim kreativcem in vključujejo vse potrebno za ustvarjanje  na različnih področjih oblikovanja uporabnih predmetov..
Oblikovali so še idejne rešitve trgovine v pritličju objekta, ta je  namenjena prodaji izdelkov, ki se bodo naredili v sklopu Rog delavnic. Projekt je nastal v sodelovanju  s Centrom Rog in Makro 5 gradnje.

IDEJNI PREDLOG NOTRANJE OPREME za Center Rog
Trgovina Made in Rog in skupni delovni prostor Mladi Rog

Mentor; doc. MOJCA PERŠE
Avtorice: Veronika Mihalič, Maša Starc, Suzana Skok, Jerca Šlosar
Trgovina Made in Rog

IDEJNI PREDLOG NOTRANJE OPREME za Center Rog
Trgovina Made in Rog in skupni delovni prostor Mladi Rog

Mentor; doc. MOJCA PERŠE
Avtorice: Veronika Mihalič, Maša Starc, Suzana Skok, Jerca Šlosar
Skupni delovni prostor Mladi Rog

IDEJNI PREDLOG NOTRANJE OPREME za Center Rog
Trgovina Made in Rog in skupni delovni prostor Mladi Rog

Mentor; doc. MOJCA PERŠE
Avtorji: Urška Jarc, Špela Fajdiga, Pia Letnar, Matic Šuštar;
Skupni delovni prostor Mladi Rog

IDEJNI PREDLOG NOTRANJE OPREME za Center Rog
Trgovina Made in Rog in skupni delovni prostor Mladi Rog

Mentor; doc. MOJCA PERŠE
Avtorji; ANA KASTELIC, KATJA KOVACIC, MOJCA LUNAR, EVA GREGL
Skupni delovni prostor Mladi Rog

PRENOVA LETNEGA GLEDALIŠČA STUDENEC

Studio 3 – Notranja oprema izredni

mentor: pred. Benjamin Hafner, u.d.i.a., PA ZAPS 2107
študenti: Ana Mlinar, Vesna Čas

Študenti Fakultete za dizajn so v zimskem semestru 2021/2022 pod mentorstvom višjega predavatelja Benjamina Hafnerja izdelovali konceptualne zasnove prenove segmentov letnega gledališča Studenec v Krtini. Letno gledališče studenec je eno izmed redkih gledališč na prostem v osrčju narave s prelepimi pogledi v naravno okolico in na Kamniške Alpe.

Že stari Grki so iskali sporočilo arhitekture, ki vedno zraste iz samega prostora oz. sledi sozvočju narave. Njihova gledališča so se vedno oblikovala na nagnjenih terenih iz katerih je sledila logična posledica nastanka amfiteatra, ki je sledilo topografiji terena.

Študenti so se pri prenovi ukvarjali tako s funkcionalno kot oblikovno problematiko obstoječega gledališča ter skušali z neinvazivnimi posegi ustvariti dialog med novim in starim. Projekti tako razkrivajo možnosti dodajanja tistih arhitekturnih in oblikovnih elementov, objektov in prostorskih rešitev, ki bi obstoječe gledališče dodatno nadgradile.

PRENOVA CENTRA ZA MLADE

Studio 3 – Notranja oprema izredni

mentor: pred. Benjamin Hafner, u.d.i.a., PA ZAPS 2107

Študenti: Aliia Jusupova, Iva Berendijaš, Nika Korez Meh, Vesna Čas 

Študenti Fakultete za dizajn so v letnem semestru, 2021/2022, pod mentorstvom predavatelja Benjamina Hafnerja izdelovali konceptualne rešitve prenove Centra za mlade Domžale.

Oblikovanje interierja je vedno vezano na potrebe raličnih uporabnikov skozi različna časovna obdobja. Tlorisna zasnova mora biti tako fleksibilna,da lahko ponuja različnim potrebam raznolike aktivnosti in da jo je možno skozi čas tudi spreminjati, kar dandanes omogočajo lahke predelne stene, paravani, pregradne mobilne omare, mobilno pohištvo.

Center za mlade Domžale je eden od centrov, ki po Sloveniji mladim omogočajo širok spekter in nabor aktivnosti, kjer se mladi ob šoli lahko družijo, raziskujejo, poglabljajo svoja znanja in spoznavajo nove priložnosti, ki jih ponuja zunanji svet.

DVAvENA

Studio za notranjo opremo javnih objektov

Mentorji: prof.dr. Jasna Hrovatin, doc. Mojca Perše, mag. Darko Šurina, Katja Turk

Študenti: Špela Bogataj, Lara Tominec, Luka Vesel, Amadej Bezovšek

 

Na Fakulteti za dizajn se zavedamo pomena povezovanja akademske sfere in gospodarstva, zato smo v študijskem letu 2021/2022 v sodelovanju z Adrijo mobil in Podgorjem izvedli projekt z naslovom DVA v ENA, pri katerem so sodelovali študentje tretjega letnika smeri Notranja oprema. Izhodišče naloge je bilo, kako zasnovati sistemsko rešitev modularnega pohištva, s katerim običajen van, ki se med tednom uporablja za poslovne ali zasebne namene, kupec v 30 minutah spremeni v funkcionalno počitniško vozilo.

Poslovni prostor na Nazorjevi

Notranja oprema javnih objektov-diplomski seminar

Studio za prostorski hotelski inženiring – diplomski seminar

Mentor: doc. Mojca Perše

Študenti: Demetra Jarc, Katja Kobal, Eva Šintler, Neža Cugmas, Vita Brovč

 

Študenti tretjega  letnika so v sklopu Studia pripravili idejne zasnove za pisarne v poslovno stanovanjskem objektu Nazorjeva 6 v Ljubljani.  Študentje so prikazali razumevanje arhitekturnega prostora , svoje zasnove so gradili glede na razumevanje podobe podjetja, ki so si ga poljubno izbrali za uporabnika teh prostorov, kjer se odvijajo različne poslovno admistrativne dejavnosti. Po obisku gradbišča in temeljitem pregledu danih možnosti, so pripravili sodobne konceptne rešitve delovnega okolja.

Sodelovali smo s gradbenim podjetjem  Makro5. Gradnje  in AB3 dobavitelj pisarniške opreme.

Maremico postelje

Studio za prostorski hotelski inženiring – diplomski seminar

Mentorji: prof.dr. Jasna Hrovatin, doc. Mojca Perše

Študenti: Kandida Bitežnik, Karin Leban, Lara Vita Klinc, Vita Brovč, Monika Plemelj

 

Študenti Fakultete za dizajn so v poletnem semestru 2021/2022 v sklopu predmeta Notranja oprema javnih objektov, sodelovali s podjetjem Maremico d.o.o.. Za podjetje so zasnovali idejne rešitve modularnih elementov za BoxSpring postelje, ki omogočajo kupcu unikatno zasnovo postelje.

Salon Maremico

Studio za prostorski hotelski inženiring – diplomski seminar

Mentorji: prof.dr. Jasna Hrovatin, viš.pred. Petra Kocjančič

Študenti: : Kandida Bitežnik, Karin Leban, Lara Vita Klinc, Kecelj Ajda, Zupanc Maja,  Plemelj Monika, Brovč Vita, Mana Marko, Nika Marn, Ana Šuperger

 

S študenti tretjega letnika smo v šolskem letu 2021/22 iskali inovativne rešitve za prodajni prostor spalnega centra Maremico. Pri zasnovi smo želeli doseči, da bodo v času obiska in nakupa vključene različne čutne zaznave, kar bo vplivalo na dobro počutje obiskovalcev salona.

Hospic

Studio za notranjo opremo javnih objektov

Mentorji: prof.dr. Jasna Hrovatin, doc. Inge Kalan Lipar

Študenti: Luka Boltar, Tajda Krajnc, Sara Gomboši, Lara Kočevar,  Timotej Čerček, Jerca Šlosar, Veronika Mihalič, Kaja Podgoršek, Eva Gregl,  Katja Kovačič,  Tjaž Starovasnik, Lara Kirič Brnovič, Liza Parazajda, Valentina Golič

 

Študenti tretjega letnika NO so v zimskem semestru 2022/2023 zasnovali načrte za opremo notranjih prostorov in za ureditev eksterierja za slovensko društvo Hospic. Gre za družbeno odgovoren projekt, ki poteka v okviru Norveškega finančnega mehanizma. Glavni namen projekta IMRO je razbremenitev delovno aktivnih moških in žensk, ki skrbijo za bolne in umirajoče svojce. Mentorji in študenti Fakultete za dizajn, so delo opravili volontersko.

Ročaji za podjetje Rujz

Studio za notranjo opremo javnih objektov in Studio za razvoj pohištva

Montorici: prof.dr. Jasna Hrovatin, doc, Mojca Perše

Študenti: Tanja Brate, Teja Koter, David Vabšek, Dino Spahić, Tine Ugrin, Rob Svenšek, Vita Potočnik, Lučka Fabijan, Miha Bogolin, Samo Balažič, Rene Bekar in Nuša Mihelič

 

V študijskem letu 2022/2023 smo s študenti drugega in tretjega letnika smeri notranja oprema v mešanih skupinah razvijali pohištvene ročaje za podjetje Rujz. Študenti so bili razdeljeni v 9 skupin po 6 študentov. Vsaka skupina je izbrala »rdečo nit«, ki je povezovala vseh šest ročajev razvitih znotraj ene skupine.

Projekt Kardeljeva ploščad

Studia za razvoj javnega prostora
Mentor: doc. Inge Kalan Lipar 

Studia za scenografijo
Mentor: doc. Ivo Koritnik

Studia za razvoj notranje opreme javnega prostora
Mentor: prof. Nada Matičič, viš. pred. Petra Kocjančič              

Študenti: Žiga Flajnik, Demetra Jarc, Katja Kobal, Eva Šintler, Pija Velkovrh, Nina Vidmajer, Teja Koren, Ingrid Kolenc, Maja Zupanc, Ajda Kecelj, Celine Škerl, Anamarija Čuden, Neža Cugmas, Vita Brovč, Monika Plemelj, Kandida Bitežnik, Špela Bogataj, Lara Vita Klinc, Kaja Kolar, Karin Leban, Lara Tominec

Na Fakulteti za dizajn so študenti drugega letnika v sklopu Studia za razvoj javnega prostora, Studia za scenografijo in Studia za razvoj notranje opreme javnega prostora, na osnovi trajnostnega načrtovanja in trenutnih predlaganih smernicah pripravili konceptualne rešitve prenove Kardeljeve ploščadi za Bežigradom, kjer se nahaja več različnih fakultet, srednjih šol, študentskih domov in drugih javnih poslopij, zaradi katerih je to območje zelo obiskano.
Cilj projekta je privabiti ljudi, združiti rekreacijo, sprostitev in estetski doživljaj v celoto, ki bo namenjena vsem generacijam.

Avtorji projekta: Žiga Flajnik, Demetra Jarc, Katja Kobal, Eva Šintler, Pija Velkovrh, Nina Vidmajer

Kandida Bitežnik, Špela Bogataj, Lara Vita Klinc, Kaja Kolar, Karin Leban, Lara Tominec

Neža Cugmas, Vita Brovč, Monika Plemelj, Anamarija Čuden

Teja Koren, Ingrid Kolenc, Maja Zupanc, Ajda Kecelj, Celine Škerl

STUDIO III – notranja oprema javnih objektov (Hotel)

Študenti: Kaja Štucin, Tjaša Furlan, Nik Andoljšek Poljka, Maja Rabič, Tajda Lepener, Kaja Urankar, Kuhar Bogomila, Ostanek Marko

Mentor: prof.dr. Jasna Hrovatin

Študenti tretjega letnika so pri predmetu Studio III zasnovali opremo hotela, kjer so za inspiracijo vzeli Nika Kralja ob sočasnem upoštevanju strategije Slovenije do leta 2030. Tako so temeljne oblikovalske nazore Nika Kralja ( racionalna estetika, inovativnost, funkcionalnost, iskrenost pri uporabi materialov…), poskušali kombinirati s strategijo Slovenije (zelena, ustvarjalna, pametna). Vsaka skupina študentov je morala izbrat filozofijo hotela, znotraj katere so definirali: ciljno skupino, cenovni razred in posebnosti s katerimi se bo hotel diferenciral od konkurence.

STUDIO III – notranja oprema javnih objektov (Čebelnjaki v zaporih)

Študenti: Amadej Bezovšek, Nik Andoljšek Poljka, Maja Rabič , Iva Pehar, Noel Žužić, Martina Dorić, Matic Pestotnik, Gašper Runovc, Katarina Klim, Tom Zupan, Lara Nikolič

Mentorja: prof. dr. Jasna Hrovati, Gorazd Trušnovec

Študenti tretjega letnika smeri Notranja oprema, so v šolskem letu 2020/21 sodelovali v pilotnem projektu MEDENA CELICA – čebelarjenje v zaporu. Zasnovali so 16 krajinskih ureditev in platformo za urbane čebelnjake znotraj ženskega zapora na Igu. Zmagovalna zasnova, ki je že realizirana, bo namenjena poučevanju zapornic o čebelarjenju in izvedbi delavnic v ta namen. Študenti so se pri svojih zasnovah oprli na tradicijo in sodobne potrebe urbanega čebelarjenja.

Studio III – poletni semester (VRTEC)

Študenti: Tom Zupan, Lara Nikolič, Laura Čeh, Bogomila Kuhar, Marko Ostanek, Amadej Bezovšek, Tajda Lepener, Kaja Urankar

Mentor: prof.dr. Jasna Hrovatin

Študenti so si pri nalogi »Vrtec« lahko izbrali ali bodo delali opremo vrtca ali pa bodo oblikovali opremo za vrtce s karakteristikami industrijskega izdelka. Prvi so lahko zasnovali opremo na danem tlorisu, obstoječega vrtca PedenPed, lahko pa so se poglobili tudi v projektiranje tlorisa in s tem posegli tudi na področje arhitekturnega snovanja.

STUDIO III – poletni semester (FRIZERSKI SALON)

Študenti: Tneja Ferenc, Katarina Hudelja, Aljaž Krajnc, Nik Andoljšek Poljka, Ina Kotnik, Anna Jalševac, Tajda Lepener In Kaja Urankar

Mentor: prof.dr. Jasna Hrovatin

Študenti tretjega letnika so v poletnem semestru delali opremo frizerskega salona. Za podlago so dobili tloris novozgrajenega objekta namenjenega salonu. Zaželeno pa je bilo, da ne uporabijo ta tloris, ampak si sami poiščejo tloris salona, ki ga na primer obiskujejo in v pogovoru z lastniki salona naredijo svoj prvi projekt, ki bo šel morda v realizacijo. Tako so si mnogi pridobili izkušnje in svojo prvo referenco. V primeru, da je bilo v skupini več študentov, so morali realizirati poleg frizerskega salona še masažni salon ter prostore za pedikuro in manikuro.

Vodenje multidisciplinarnega projekta (Podjetje multidisciplinarnega produkta)

Študenti: Iva Davidovič, Fia Rus, Črt Vučko, Klavdija Maček, Andreja Terčelj, Katja Žist, Mirna Mikulic, Ana Šček, Suzana Čolic, Diellza Salihu, Diellza Gashi, Arta Bytyqi

Mentorji: prof. dr. Jasna Hrovatin, izr. prof dr. Jordan Berginc

Vsebina naloge, ki so jo dobili študenti je sinteza in nadgradnja vseh pridobljenih znanj z oblikovnega in razvojno tehnično ter podjetniškega stališča. Delo je potekalo v interdisciplinarnih timih in po potrebi v sodelovanju z zunanjimi strokovnjaki.
Študenti so morali izdelati design brif za lastno dejavnost oziroma izdelek, ki bi ga lahko tržili po končanju študija. Nalogo je bila zasnovana po korakih značilnih za design thinking (pridobivanje iformacij vključno z raziskavo trga in potreb potencialnih uporabnikov, generiranje idej s pomočjo različnih metod, vitki okvir, hitri prototip in testiranje, korekture, tehnični načrti, CGP, promocijski film).
Tekom študijskega predmeta so izdelali poglobljen poslovni načrt za novo podjetje multidisciplinarnega produkta in ga v zaključku tudi predstavili v konceptu ”Pitchinga”.

STUDIO ZA OBLIKOVANJE POHIŠTVA
zimski semester 2020/ 2021

Študenti: Kaja Žist, Klaudija Maček, Suzana Colič, Terčelj Andreja

Mentorj: prof. dr. Jasna Hrovatin

Študenti so morali izbrati nov (razvit v zadnjem času) material in z njim oblikovati inovativen izdelek, ki rešuje problem iz vsakdanjega življenja. Pri tem so morali razmišljati tudi o posebnostih konstrukcije in tehnologije.

STUDIO III. NOTRANJA OPREMA JAVNIH OBJEKTOV, 3 letnik 2020/21
Idejna zasnova POSLOVNIH PROSTOROV SERMIN v Kopru

Študenti: Tajda Lepener in Kaja Urankar

Mentor: doc. Mojca Perše

Idejni projekt je nastal v sodelovanju z gradbenim podjetjem MAKRO 5 GRADNJE d.o.o. in podjetjem AB3 d.o.o., ki proizvaja in prodaja pohištvo. Študentje so na podlagi danega tlorisa Poslovne stavbe Sermin, umestili različne administrativne dejavnosti, ki bi se lahko odvijale na dani lokaciji . Oblikovali so funkcionalne tlorisne rešitve poslovnih prostorov z uporabo pohištva podjetja AB3 in ustvarili različne primere interjerjev za bodoče investitorje.

Svetloba v čipki

Študenti: Aleksandra Lazić, Manca Udovič, Nadja Arhar, Urška Kitak, Iva Berendijaš, Tjaša Bolčina, Vita Brovč, Anamarija Čuden, Demetra Jarc, Teja Koren, Nika Korez Meh, Urška Laznik, Brina Lukić, Monika Plemelj, Kristina Stepan, Urška Savšek, Vesna Čas, Josip Babić, Kandida Bitežnik, Špela Bogataj, Ajda Kecelj, Lara Vita Klinc, Katja Kobal, Kaja Kolar, Ingrid Kolenc, Karin Leban, Luka Vesel, Mana Marko, Žan Luka Mlinar, Neža Cugmas, Eva Šintler, Ana Šuperger, Lara Tominec, Nina Vidmajer, Maja Zupanc

Letnik in smer študija: 2. letnik, Tekstilije in oblačila, Notranja oprema

Mentorici: doc. Jana Mršnik, doc. Tamara Hajdu

Pomoč: RogLab (laserski izrez), Maori (Trevira CS)

Foto: avtorji (študenti FD)

Razstava: Bienale tekstilne umetnosti, BIEN 2021, 26.5.-14.8.2021, Rovi pod starim Kranjem, Medprostor Layerjeve hiše, Izložba Kèlekè, Izložba Turistično informacijskega centra, Klet Mestne hiše Gorenjskega muzeja, Kranj

Kranjski rovi so predstavljali likovno in vsebinsko izhodišče pri oblikovanju tekstilnega svetlobnega telesa. Študenti so raziskovali tehniko laserskega reza, s katerim so iz ognjevarne tekstilije Trevira CS izdelali čipko. Črna in bela barva tekstilnega materiala na eni strani ilustrirata temačnost obdobja, v katerem je bilo zaklonišče zgrajeno, po drugi strani pa navdajata z upanjem v svobodo.

Sodobne interpretacije čipke kot »luknjičaste tvorbe« so rezultat samostojnih in osebnih pristopov k oblikovanju vzorca, preko katerega je vsak študent na sebi lasten način ilustriral elemente in vsebine te podzemne kranjske znamenitosti. Nastale svetlobne kreacije so funkcionalni in uporabni izdelki, ki poleg tematske vsebine vsak zase predstavljajo študentov avtorski podpis, njegov odnos do estetike ter način razumevanja tekstila kot ustvarjalnega medija. Pri projektu so sodelovali tako študenti oblikovanja tekstilij kot tudi notranje opreme, kar je pripomoglo k pestrosti pristopov in raznolikosti značajev posameznih izdelkov ter same obravnave in uporabe tekstilnega materiala.

Razstava: Ustvarjalni prepleti 2020/21, 19.10.-14.11.2021, Galerija Društva likovnih umetnikov Ljubljane – DLUL, Ljubljana