ALMIRA – Preteklost oblikuje sedanjost

Študenti: Nagaya Florjan Gorjup, Teja Kovič, Lan Krebs, Lucija Lončar, Nina Nagode, Tjaša Podhraški, Meta Rogelj, Pia Šilec, Tamara Zorman, Hana Jerlah, Monika Primc, Katja Tonković, Maja Vranjek, Suzana Colić, Iva Davidović, Klavdija Maček, Fia Rus, Andreja Terčelj

Mentorji: doc. Jana Mršnik (3. letnik in mag. študenti), izr. prof. Metod Črešnar (2. letnik), višji pred. Martina Šušteršič (2. letnik)

Kuratorki razstave: Katja Praprotnik, izr. prof. Tanja Devetak

Razstava: Alpska modna industrija – ALMIRA; Preteklost oblikuje sedanjost, Galerija Šivčeve hiše, Muzeji radovljiške občine, Radovljica, 5. 8. – 31. 12. 2020

Foto: doc. Jana Mršnik

Razstava Alpska modna industrija – ALMIRA, Preteklost oblikuje sedanjost v Galeriji Šivčeva hiša/Muzeji radovljiške občine v Radovljici, beleži slovensko blagovno znamko pletenin v kontekstu časa in prostora njenega nastanka in njen odsev v sodobnih delih študentov Fakultete za dizajn. Uspešen razvoj družbe mora temeljiti na povezavi preteklosti in prihodnosti. Ni enega brez drugega. Spoštovanje rezultatov preteklosti zagotavlja razumevanje sodobnosti. Razstava vključuje del bogatega gradiva depoja Almire, ki ga hrani Mestni muzej Muzejev radovljiške občine. Gradivo je bilo delno pridobljeno po stečaju Almire leta 2000, del pa so ga muzeju podarili občani Radovljice, ki so bili s podjetjem tesno povezani. Predstavljeno gradivo – nagrajen kolekcije, nagrade, modne skice, specifikacije, fotografije – je izbrano v kontekstu razumevanja razvoja slovenske modne identitete. Pomen Almire je orisan v relaciji do dveh stebrov mode – oblikovanja/proizvodnje in izobraževanja.

Študentska dela, ki so se inspirativno navezovala na tovarno Almira, pletenine, arhiv fotografij in oblačil ter zgodb iz Almire, so nastala pod mentorstvom višje pred. Martine Šušteršič, izr. prof. Metoda Črešnarja, MA CSM, in doc. Jane Mršnik. Razstavljena dela so rezultat vseh smeri Fakultete za dizajn – Notranje opreme, Vizualnih komunikacij, Dizajn managementa ter Tekstilij in oblačil, in so v Galeriji Šivčeva hiša Muzejev radovljiške občine v Radovljici bila na ogled od 5. avgusta 2020 do konca leta 2020.

S potiskanimi in pletenimi oblačili ter tekstilnimi vzorci so se pod mentorstvom izr. prof. Metoda Črešnarja, MA CSM, in višje pred. Martine Šušteršič predstavili študenti 2. letnika oblikovanja tekstilij in oblačil, ki so se poglobili v zgodovino Alpske modne industrije Almira – v duh časa, ki se je odražal v takratni lokalni družbi, zlasti v okolju, povezanem s tekstilnim podjetjem. Raziskovali so vzorce, materiale in modele pletenih oblačil, ki so orali ledino takratnega časa, za današnji čas pa so izjemno inspirativni in nekateri tudi zelo sodobni. Pripadnost družbi, podjetju in okolju se lepo poveže skozi zgodbo vzorcev, ki so nastali pod »rokami« bodočih oblikovalcev.

Pod mentorstvom doc. Jane Mršnik se je s tekstilno modularno inštalacijo Twing, ki prikazuje preplet zank kot modulov, predstavila Hana Jerlah, študentka 3. letnika oblikovanja tekstilij in oblačil. Sestavljanje modulov v različne smeri je ustvarjalo veliko prostorsko pletivo, ki lahko postane paravan, preproga ali stenska tapiserija.

Študentke 3. letnika oblikovanja tekstilij in oblačil ter magistrski študenti oblikovanja notranje opreme in dizajn managementa so se pod mentorstvom doc. Jane Mršnik predstavili s tekstilnimi vzorci za interier, ki so nastali na temo nekdanjega gorenjskega tekstilnega podjetja Almira. Inspiracije nastalih vzorcev so se navezovale na pletiva in različne tehnike pletenja, ki so bile neposredno ali posredno prevedene v vzorce za tisk. Elementi so predstavljali vse od pletilnih petelj, pletilskega orodja do neskončnosti tekstilnih niti in ritmov, ki jih ustvarjajo pletilni stroji.

Oblačila za šport in prosti čas

Študenti: Martina Vogel, Nina Treven, Ajlana Džafić, Ulla Podnar, Armin Ferizović, Gaja Zadravec in Nagaya Florjan-Gorjup
Letnik in smer študija: 2. letnik, Moda in tekstilije
Mentorica: izr. prof. dr. Damjana Celcar
Strokovna pomoč: Lidija Rotar 
Foto: Nagaya Florjan Gorjup, Igor Kacafura (arhiv Pokrajinskega muzeja Maribor)
Modna revija: MODA IN MLADI, Pokrajinski muzej MariborMESEC MODE V MUZEJU25. maj 2023, Maribor
Torbe: Tina Vraneš
Čevlji: Deichmann

Študenti so oblikovali in razvili oblačila namenjena za različne športne dejavnosti in prosti čas, kot so pilates, fitnes, joga, boks, ritmična gimnastika, balet, plavanje. Pri razvoju oblačil za šport in prosti čas so raziskovali oblačilne detajle in tekstilije, ki so jih oplemenitili z digitalnimi avtorskimi vzorci ali izdelali s pletenjem. Od oblačil za šport in prosti čas se namreč poleg modnosti pričakuje tudi funkcionalnost, zato je izbor tekstilije in počutje, ki ga taka oblačila nudijo izrednega pomena. Predstavitev oblačil so na modni reviji študenti popestrili s torbami diplomantke Tine Vraneš in čevlji Deichmann.