Modna revija na ljubljanskem tednu mode – LJFW 2023

Na modni reviji ljubljanskega tedna mode (LJFW 2023), ki je potekala 2. oktobra 2023 pred Centrom Rog v Ljubljani, so se s trajnostnimi kreacijami in kolekcijami oblačil predstavili študenti prvega, drugega in tretjega letnika smeri Moda in tekstilije Fakultete za dizajn.

Študenti prvega letnika so se pod mentorstvom izr. prof. Tanje Devetak predstavili z oblačilnimi formami vsi drugačni_vsi enakopravni.  Z različnimi tehnikami so besede – žalost, ptice, ljudje, lakota, meja, strah, vojna, selitev, pobeg in družina prenesli v vizualne oblikovalske prispodobe in ustvarjene forme, ki se opirajo na princip ničnega odpadka. Pod mentorstvom izr. prof. Metoda Črešnarja, MA CSM so se s črnimi oblekami Black z bogatim spektrom simbolike in asociacij, predstavili študenti drugega letnika. Črna, povezana z močjo, eleganco, prestižem, erotiko, glamurjem … skrivnostna, enostavna, prefinjena, stroga, krepostna … in vedno aktualna. S trajnostnim projektom OdejaUP so se pod mentorstvom izr. prof. Metee Benedetti predstavile študentke tretjega letnika in Erasmus študentke iz Francije in Portugalske, ki so odpadni material prešitih odej in ostale tekstilne ostanke podjetja Odeja d.o.o. preoblikovale v unikatne visoko modne in tehnično dovršene obleke s korzetom. Študentke tretjega letnika so se pod mentorstvom izr. prof. Metee Benedetti na modni reviji predstavile še z zaključnimi kolekcijami oblačil, ki izražajo vsaka svojo zgodbo.

Na modni reviji je strokovna žirija v sestavi Tea Hegeduš (Gloss Magazine), Aleš Čakš (Goodlife Magazine), Anja Medle (modna oblikovalka), Jelena Proković (kostumografka in modna oblikovalka), Rok Marinšek (grafični oblikovalec), Marijo Županov (fotograf), David Tavčar (oblikovalec), izbrala najbolj kreativne rešitve predstavljenih kreacij posameznega letnika ter najboljšo kolekcijo oblačil. Nagrade in pohvale so bile podeljene ob odprtju trgovine LJFW.shop v Centru Rog, 11. novembra 2023. Po mnenju strokovne žirije je pohvalo za najbolj kreativno oblikovno rešitev 1. letnika projekta vsi drugačni_vsi enakopravni prejela Maša Vajd, za projekt 2. letnika (Black) študentka Gaja Zadravec in za projekt 3. letnika (OdejaUP) Karin Golobič. Nagrado Lume d.o.o. za najboljšo študentsko kolekcijo po mnenju žirije je prejela študentka Karin Golobič za kolekcijo Cosmic Fushion, nagrado Goodlife Magazine pa je prejela študentka Aleksandra Lazić za kolekcijo Niti neona. Nagrado revije Gloss in fotografiranje z Marijom Županovim so prejele skupine študentov posameznega letnika, to so Zala Ekart, Klara Slemenšek in Lovro Kranjc za projekt vsi drugačni_vsi enakopravni, Ulla Podnar, Lara Turnšek in Gaja Zadravec za projekt Black ter Karin Golobič, Lara Turnšek in Ana Omahen za projekt OdejaUP. Študentka Aleksandra Lazić je za svojo kolekcijo Niti neona prejela še nagrado LJFW WOW za najboljšo študentsko kolekcijo Fakultete za dizajn, ki jo je izbrala LJFW žirija.

Mentorji oblikovanja: izr. prof. Matea Benedetti, izr. prof. Metod Črešnar, izr. prof. Tanja Devetak
Strokovna pomoč pri izdelavi oblačil: Lidija Rotar
Pomoč pri stajlingu: izr. prof. Metod Črešnar MA CSM
Montaža posnetka: LJFW

Modna revija na ljubljanskem tednu mode – LJFW 2022

Na modni reviji ljubljanskega tedna mode (LJFW 2022) “Modni sprehod po Ljubljani”, ki je potekala 14. aprila 2022 pod Fabianijevem mostom pri Cukrarni v Ljubljani, so se s trajnostnimi kreacijami predstavili študenti prvega, drugega in tretjega letnika smeri Moda in tekstilije Fakultete za dizajn.

Študenti prvega letnika so se pod mentorstvom izr. prof. Tanje Devetak predstavili z oblačilnimi formami dveh projektnih nalog, T-aktivisti in Duhovi preteklosti, pod mentorstvom izr. prof. Matee Benedetti pa s trajnostnim projektom REsrajca. Z barvito potiskanimi pelerinami Srečevanja na ulicah Kranja so se na modni reviji pod mentorstvom izr. prof. Metoda Črešnarja MA CSM in višje pred. Martine Šušteršič predstavili študenti drugega letnika. Študentke tretjega letnika so se pod mentorstvom izr. prof. Matee Benedetti na modni reviji predstavile s trajnostnim projektom UPcycled men‘s suits.

Z zaključnimi kolekcijami oblačil z lastnimi zgodbami so se na modni reviji pod mentorstvom izr. prof. Matee Benedetti predstavili študenti tretjega letnika, ki so za svoja dela prejeli številne nagrade in pohvale. Študentka Pia Šilec je za svojo kolekcijo Tropska raznolikost prejela nagrado LJFW WOW za najboljšo študentsko kolekcijo ter nagradi revije Goodlife Magazine in Aska for Mič stajling. Teja Kovič je za svojo kolekcijo Organska zapeljivka prejela nagrado Lume, d.o.o., Meta Rogelj pa za svojo kolekcijo Punk state of mind nagrado fotografa Marija Županova. Poleg nagrad je strokovna komisija podelila še priznanja za naj kreativno oblikovno rešitev posameznih projektov, ki so jih prejeli Urh Jaklič za najboljšo kreacijo projekta T-aktivisti, Eva Rogl Mežnar (Duhovi preteklosti), Anja Kokalj (REsrajca), Nadja Arhar (Srečevanja na ulicah Kranja), Aleksandra Lazić (Upcycled mens’s suits) ter nagrado revije Gloss Magazine za projekt REsrajca (1. letnik).

Montaža posnetka: LJFW, dodelava: doc. Domen Lo
Strokovna pomoč pri izdelavi oblačil: Lidija Rotar, Olga Marguč
Pomoč pri stajlingu: izr. prof. Metod Črešnar MA CSM

 

Modna revija na ljubljanskem tednu mode – LJFW 2019

Na modni reviji ljubljanskega tedna mode – LJFW 2019, ki je potekala 22. oktobra 2019 v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani, so se predstavili študenti prvega, drugega in tretjega letnika oblikovanja tekstilij in oblačil s Fakultete za dizajn.

Študenti prvega letnika so se pod mentorstvom izr. prof. Tanje Devetak predstavili z oblačili FasHouse, ki so se inspirativno navezovala na različne elemente v notranji opremi prostora. Raziskovali so strukture in forme izbranih predmetov in jih oblikovali v oblačilne forme, ki so jih izdelali ob strokovni pomoči Lidije Rotar. Študenti drugega letnika so se predstavili z oblačili Bauhaus 2019, v katerih se na zanimiv način v duhu sedanjega časa zrcalijo dela umetniške šole Bauhaus. Kolekcijo oblačil, pri kateri so raziskovali načela umetniške šole in gibanja Bauhaus ter se ukvarjali s teksturami, oblikami, barvami in razmerji med njimi, so razvili pod mentorstvom izr. prof. Metoda Črešnarja MA CSM in ob strokovni pomoči Lidije Rotar, tekstilne vzorce pod mentorstvom višje predavateljice Almine Duraković, mag. dizajna, pletenine pa pod mentorstvom višje predavateljice Martine Šušteršič. 

Študentke tretjega letnika so se pod mentorstvom izr. prof. Tanje Devetak predstavile z avtorskimi kolekcijami oblačil, ki so jih razvijale iz vizualne in vsebinske analize različnih filmov slovenske in svetovne kinematografije ter izdelale ob strokovni pomoči Lidije Rotar in Martine Šušteršič (pletenine). Predstavljene kolekcije so avtorsko raziskovanje različnih oblačilnih stilov. Ob zaključku ljubljanskega tedna mode so bile 25. oktobra 2019 na dogodku LJFW WOW podeljene tudi nagrade študentom Fakultete za dizajn (FD). Za najboljšo študentsko kolekcijo Fakultete za dizajn na LJFW je nagrado prejela študentka Valentina Kolander, ki se lahko samostojno predstavi na naslednji ediciji LJFW. Strokovna žirija, ki so jo sestavljali Tea Hegeduš ‒ urednica revije Gloss, Matea Benedetti ‒ oblikovalka in lastnica trajnostne blagovne znamke Benedetti Life, Aleš Čakš ‒ urednik revije Goodlife in lastnik blagovne znamke Alessio, Marijo Županov ‒ fotograf, Rok Marinšek ‒ grafični oblikovalec in solastnik modne znamke OlgafacesRok, in Peter Movrin ‒ modni oblikovalec, je na modni reviji Fakultete za dizajn izbrala še naslednje nagrajence. Natalija Krašovec je prejela nagrado za najboljšo kolekcijo FD na LJFW, ki jo bo fotografiral Marijo Županov in bo objavljena v reviji Gloss. Veronika Pečar je prejela nagrado Name za najbolj prodajano kolekcijo FD na LJFW, ki bo razstavljena v Nami. Margherita Cenzon je prejela nagrado Lume ‒ vrednostni bon za tekstilije. Maja Vranjek je prejela pohvalo za perspektivno študentko drugega letnika FD, Lan Krebs pa je prejel pohvalo za perspektivnega študenta prvega letnika FD.

Modna revija na ljubljanskem tednu mode – LJFW 2018

Fakulteta za dizajn se je 6. novembra 2018 predstavila na modni reviji jesenskega Ljubljanskega tedna mode – LJFW 2018, ki je potekal v Viba filmu v Ljubljani. Na modni reviji so se predstavili študenti prvega, drugega in tretjega letnika iz smeri Moda in tekstilije, ki so skozi različne tematike raziskovali trajnostne pristope pri oblikovanju in razvoju kolekcij oblačil.

Študenti prvega letnika so se pod mentorstvom izr. prof. Tanje Devetak, predstavili s kolekcijo oblačil 1986-2016, ki se je inspirativno navezovala na 50. obletnico študentskih nemirov leta 1968. Raziskovali so družbeni kontekst takratnega časa in njihovo videnje današnjih korelacij v odnosu mladi in družba. Pri razvoju kolekcije oblačil so poseben poudarek namenili pomenu kulturnega parametra, ki ga oblačilo izraža poleg svoje vizualne sporočilnosti. Proces je vključeval preoblikovanje uporabljenih starih oblačil, ki so ob strokovni pomoči Lidije Rotar dobila nov, sodoben videz.

Študenti drugega letnika so se pod mentorstvom izr. prof. Metoda Črešnarja, MA CSM in višje predavateljice Martine Šušteršič najprej predstavili s kolekcijo pletenih oblačil v duhu časa Bauhausa. Pod mentorstvom izr. prof. Metoda Črešnarja, MA CSM in višje predavateljice Almine Duraković, mag. diz. so se študenti 2. letnika predstavili še s kolekcijami BEESpace, ki so se navezovale na razglasitev svetovnega dneva čebel ob hkratnem raziskovanju trajnosti, ročnih tehnik in tehnik krojenja, ki zagotavljajo minimalne odpadke uporabljenih tekstilij. Z razvitimi kolekcijami oblačil, ki so jih izdelali pod budnim očesom strokovne sodelavke Lidije Rotar, so predstavili svoj pogled na izbrano temo in se znotraj mode ter oblikovanja tekstilij in oblačil na individualen način posvečali temeljnim problemom in izzivom aktualnega časa. Pod mentorstvom izr. prof. Matee Benedetti so se študenti tretjega letnika predstavili z recikliranimi visokomodnimi oblačili Recycled Couture ter samostojnimi kolekcijami oblačil z lastnimi zgodbami, s katerimi so kritično obravnavali ne samo naše, temveč tudi širše okolje. Kolekcije oblačil so študenti 3. letnika izdelali ob pomoči strokovne sodelavke Lidije Rotar. Največji aplavz in navdušenje je požela zaključna kolekcija Cha-Cha, s katero se je predstavil študent Jan Brovč, ki je na Mesecu oblikovanja prejel tudi nagrado Perspektivni za področje modnega oblikovanja. Po izboru organizatorjev LJFW in trgovine Zofa je žirijo prepričala kolekcija študentke Carmen Arlić, ki je za svojo kolekcijo prejela nagradi LJFW in Zofe.